Bumarround logo

 

preview.php.png
Me Luna maatadvies

De Me Luna menstruatiecups zijn er in vele varianten - en dat is niet voor niets. Iedere vrouw is anders en iedere vrouw heeft zo haar eigen wensen.

Een menstruatiecup past je goed als:

De lengte van de cup klopt. Het is onprettig als een menstruatiecup niet ver genoeg ingebracht kan worden en pijn veroorzaakt. 

De diameter van de cup klopt. De menstruatiecup moet stevig zitten en niet zakken.

Het volume van de cup klopt. De menstruatiecup moet zoveel op kunnen vangen, dat je niet continu hoeft te legen. 

 

Me Luna afmetingen.jpgDe lengte:

Als een menstruatiecup te lang is, kan het een onaangenaam drukgevoel geven. Een te korte cup kan dieper in de vagina terechtkomen en daardoor lastiger te verwijderen zijn. Net als bij een tampon dien je de cup zo in te brengen dat je deze niet voelt zitten. 

Diameter:

Een menstruatiecup wordt (net zoals een tampon of kegels voor bekkenbodemtraining) op zijn plek gehouden door je bekkenbodemspieren. Door deze spieren ontstaat een vacuum dat ervoor zorgt dat de cup niet uitzakt. Afhankelijk van hoe sterk of zwak de bekkenbodemspieren zijn, moet de diameter voldoen. Een menstruatiecup kan te klein worden gekozen en vervolgens zakken. Andersom, bij een te grote diameter, zijn er relatief weinig problemen. Als de beker op de juiste plek zit, voel je de omtrek van de beker niet. 

Het volume:

Ideaal gezien moet de menstruatiecup veel vloeistof opvangen, zodat je niet zo vaak hoeft te legen. Wat het volume betreft: hoe meer hoe beter. Onze menstruatiecups in de maten S, M, L en XL zijn volumegeoptimaliseerd: De vorm van deze cups loopt langzaam taps toe en de dikte van het materiaal is niet dikker dan nodig, zodat je kunt profiteren van de grootst mogelijke capaciteit.

 

 

 

In onderstaand overzicht vind je de afmetingen van de verschillende Me Luna menstruatiecups

   

Volume

tot aan

de gaatjes

Volume

tot aan

de rand

Diameter

op het

breedste punt

Lengte 

Me Luna

Basic

Lengte 

Me Luna

met steeltje

Lengte 

Me Luna

met ringetje

Lengte 

Me Luna

met balletje

Me Luna® S  15 ml  23 ml  38 mm  45 mm  57 mm  55 mm  53 mm
Me Luna® M  20 ml  28 ml  41 mm  48 mm  61 mm  60 mm  57 mm
Me Luna® L  24 ml  34 ml  44 mm  51 mm  66 mm  66 mm  62 mm
Me Luna® XL  30 ml  42 ml  47 mm  56 mm  71 mm  69 mm  65 mm
Me Luna® Shorty S  8 ml  15 ml  38 mm  35 mm  47 mm  45 mm  42 mm
Me Luna® Shorty M  10 ml  18 ml  41 mm  38 mm  51 mm  48 mm  45 mm
Me Luna® Shorty L  14 ml  22 ml  44 mm  41 mm  55 mm  52 mm  48 mm
Me Luna® Shorty XL  16 ml  27 ml  47 mm  44 mm  59 mm  55 mm  52mm

 

De Shorty is ontwikkeld voor dames die een verzakking of een relatief korte schede hebben. De Me Luna Shorty heeft dezelfde diameter als de normale variant in dezelfde maat, maar is 10 tot 12 mm korter.

 

Hoe vind ik de juiste maat voor mij?

Bij een maatadvies bepalen we allereerst de lengte, diameter en het volume wat bij je past. Omdat het zonder voldoende informatie onmogelijk is om een goed maatadvies te geven, hebben we de volgende specifieke info nodig:

 

Hoeveel vloei je?

Zo kunnen we inschatten hoeveel volume je normaalgesproken nodig hebt.

 

Ben je wel of geen maagd?

Natuurlijk is deze informatie zeer belangrijk. Vrouwen die nog maagd zijn, adviseren we over het algemeen maat S of maat Shorty S.  Als je echter grote tampons gebruikt, kan dit advies afwijken.

 

Natuurlijke geboorten

Het uitrekken van de vagina tijdens een geboorte kan van invloed zijn op de maat van de Me Luna. Het kan zijn dat je na een bevalling moet overstappen op een andere maat. Ook hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn.  Zo kun je bijvoorbeeld meer gaan vloeien.

 

Je lichaamsbouw

Het gaat echt niet om je exacte gewicht. Of dat je onlangs bent afgevallen, of juist aangekomen bent  :)

We willen vooral weten wat je natuurlijke bouw is en in hoeverre je afwijkt van het gemiddelde. Je bouw kan een doorslaggevende factor zijn bij het bepalen van je maat.

Als je je figuur kan beschrijven met corpulent of zwaarlijvig, kan dit relevant zijn met betrekking tot je bekkenbodemspieren. Deze kunnen op termijn eerder verzwakken. Op jonge leeftijd speelt dit dus geen belangrijke rol bij de keuze van de maat. Maar in de loop der jaren kan dit wel gaan spelen. Verder is het mogelijk dat er, na een vaginale geboorte, eerder een verzakking van de baarmoeder optreedt. Vrouwen met een baarmoederverzakking kunnen vaak geen normale lengtes van menstruatiecups gebruiken. Bij een verzakking raden we een Shorty aan.

Volgens de evaluaties van Me Luna hebben grotere vrouwen aanzienlijk minder problemen met de toepassing van menstruatiecups in de normale maten L en XL . Voor kleinere vrouwen is het gebruikelijker dat cups in deze lengten als onaangenaam ervaren worden.

Zes vrouwentypes:

In het maatadvies onderscheidt Me Luna zes vrouwentypes: 

Fijn postuur- klein

Deze vrouwen zijn kleiner dan 170 cm en zijn erg fijn gebouwd. Op sommige plekken kun je de botten goed zien. 

Fijn postuur- lang

Deze vrouwen zijn langer dan 170 cm en zijn erg fijn gebouwd. Op sommige plekken kun je de botten goed zien. 

Gemiddeld postuur- klein

Deze vrouwen zijn kleiner dan 170 cm en hun postuur zit ergens tussen slank en vol in. Dit is het postuur dat over het algemeen als normaal beschouwd wordt. Deze vrouwen hebben typisch vrouwelijke vormen. 

Gemiddeld postuur- lang

Deze vrouwen zijn langer dan 170 cm en hun postuur zit ergens tussen slank en vol in. Dit is het postuur dat over het algemeen als normaal beschouwd wordt. Deze vrouwen hebben typisch vrouwelijke vormen. 

Vol postuur - klein

Deze vrouwen zijn kleiner dan 170 cm en hebben een postuur dat steviger is dan gemiddeld. 

Vol postuur- lang

Deze vrouwen zijn langer dan 170 cm en hebben een postuur dat steviger is dan gemiddeld. 

statur1.jpgstatur2.jpgstatur3.jpg

Hoe je tampon toch kan helpen

Bei den meisten Frauen ist der Vergleich mit der Tampongröße eine gute Orientierungshilfe.

Bij de meeste vrouwen kan de voorkeursmaat van een tampon helpen bij het kiezen van de Me Lunamaat. Ook kun je in veel gevallen goed aan een tampon zien hoe veel je vloeit.

Maar niet altijd kunnen vrouwen de tampongrootte gebruiken, die idealiter bij de vloeingssterkte past. Me Luna heeft dikwijls vrouwen geadviseerd, die aangaven dat ze enkel grotere maten tampons kunnen gebuiken, omdat een kleinere maat naar beneden zakt. Dit wijst op zwakke bekkenbodemspieren. In deze gevallen heeft de vrouw , ondanks lichte vloei, toch een grotere maat cup nodig, omdat een te kleine cup naar beneden kan zakken.

Bij jonge, slanke vrouwen met sterke bekkenbodemspieren komt het ook voor, dat ze grote tampons nodig hebben die ze vaak moeten wisselen, omdat ze zo zwaar vloeien. Vaak kan dit opgelost worden met een Me Luna M in Sport.

Me Luna vermoedt, dat een tampon in bepaalde gevallen niet zo veel absorberen, omdat de spieren de tampon als het ware uitknijpen. Een sterke menstruatiecup zoals de Me Luna Sport, biedt voldoende tegendruk en het absorptievermogen wordt niet beinvoedt.

Leeftijd

Op zich speelt de exacte leeftijd geen grote rol bij het kiezen van de juiste maat. Het is wel zo dat, naarmate je ouder wordt, je spierkracht geleidelijk afneemt, als je er niets tegen doet. Met sport of gerichte bekkenbodemtraining kun je dit overigens voor zijn. In geen geval echter zal je van de een op de andere dag een grotere maat cup nodig hebben.

Als er geen andere factoren meespelen, zoals meerdere geboortes, zwakkere spieren wegens gebrek aan beweging of overgewicht, vragen wij naar je leeftijdscategorie, omdat het dan over het gehele plaatje net kan uitmaken of je twintig of veertig bent.

Fitheid

Hoe ouder je wordt, hoe meer het voor je bekkenbodem een rol speelt of je regelmatig traint of niet. Om deze reden kunnen we je, afhankelijk van je leeftijd, vragen naar je fitheid. Bij verschillende sporten is het bekend dat zij een versterkende werking hebben op de bekkenbodemspieren.  Paardrijden, Yoga, Pilates, krachttraining en dansen bijvoorbeeld versterken de bekkenbodemspieren. Goed werkende bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat ene menstruatiecup, ook met een kleine diameter goed blijft zitten. Daarom is deze informatie belangrijk om de juiste maat te vinden. 

 

Kan ik misschien beter een Me Luna shorty nemen?

 

 In meerdere studies is de lengte van de vagina bij vele vrouwen onderzocht. Aand e hand van dez eonderzoeken weten we, dat de lengte van de vagina zo tussen de 6 en 13 centimer ligt. Bij de meeste vrouwen is de lengte 8 tot 10 centimeter.

Een normale tampon heeft een lengte van circa vijf centimeter en past voor de meeste vrouwen perfect.  Bij sommige vrouwen, bij wie de vagina met zes centimeter kort is, vinden een tampon al zeer onaangenaam. Bij sommige vrouwen zit de baarmoedermond erg laag. Deze vrouwen kunnen baat hebben bij een korte cup. 

De meeste vrouwen kunnen een cup van normale lengte gebruiken. Ter vergelijking: De normale Me Luna Large is net zo lang als een tampon in normaal formaat. 

 

Een korte menstruatiecup is passend:

  • als je weet dta je baarmoedermond  tijdens de menstruatie opvallend laag zit;
  • als je een verzakking van de baarmoeder hebt;
  • als je vaginalengte kort is;
  • als je bekkenbodemspieren zwakker zijn dan gemiddeld en je daardoor een grotere diameter nodig hebt, maar de lengte bij deze grotere cup te lang is.

 

Een korte menstratiecup is absoluut niet absoluut niet aan te raden :

 

  • als je normale tampons gebruiken kan en deze ook diep genoeg inbrengen kan. 
  • als je geen verkorte vagina hebt en er ook geen sprake is van een baarmoederverzakking.

 

Maatadvies:

De maat van de Me Luna hangt dus van verschillende factoren af.

Wil je een persoonlijk maatadvies? Mail me dan met de volgende gegevens:

    Ben je langer of minder lang dan 1.70m?
    Is je postuur slank, gemiddeld of forser dan gemiddeld?
    Hoe vaak ben je vaginaal bevallen?
    Vloei je licht of zwaar?
    Hoe fit ben je: minder dan gemiddeld, gemiddeld of fitter dan gemiddeld?

NB:  Twijfel je tussen twee maten, dan raden wij aan om eerst de kleinere maat te proberen. Een te grote cup is onprettig en als de gekozen cup toch te klein is, kan deze bij aanschaf van een grotere gebruikt worden voor de dagen waarop u minder vloeit.